Бели и ружичасти шум – шта је то?

Да ли сте чули за нашу породицу Шумиши: Mедведи, Доо Доо и Зечић? Сваки од њих емитује 5 врста звукова. Док већина нас познаје звук таласа или кише, бели и ружичасти шум звуче помало мистериозно. Шта је то онда?

Ствари о којима родитељи причају

Чини се да нови родитељи говоре неким тајним језиком. Често их можете чути како говоре о „шумове”, „сушари”, „усисивачу” у контекстима који не разумете.

Али тајна шифра крије суштину. А суштина је монотоност звукова. Монотони звуци делују као магија када је у питању умиривање и смиривање већине новорођенчади и беба, дајући уморним родитељима времена за одмор.

Бели и ружичасти шум

Најлакши начин да визуализујете разлику између белог и ружичастог шума је да замислите звук кише која пада. Замислите да га слушате са отвореног прозора – ово је слично белом шуму. Сада замислите да слушате кроз затворен прозор – ово је као ружичасти шум.

У белом шуму, и ниске и високе звучне фреквенције су присутне истог интензитета. Високе фреквенције у белом шуму чине да бука звучи „јасније“. Са ружичастим шумом, ниске фреквенције су интензивније од високих фреквенција. Ово чини да ружичасти шум звучи „нежније“ и „пригушено“.

Показало се да бели шум помаже бебама да се смире и заспу, док им ружичасти шум помаже да остану заспали.

Звук утеруса

Истраживања су потврдила да бука са константном спектралном густином има благотворно дејство на људски нервни систем. Ово важи и за новорођенчад. Бели или ружичасти шум је сличан звуковима које бебе чују у мајчиној утроби. Матерница је далеко од звучне изолације! У материци, бебе су изложене звуцима надворешног света које носи амнионска течност, као и монотоним звуцима крви која тече и саме плодове воде.

Можете направити мали експеримент да видите како је. Потопите се у каду пуној воде или базен. Чујеш ли нешто? Звукови су изобличени и пригушени. У таквим условима на специфичан начин перципирамо звукове, разговоре, музику или саобраћај. Чудно је умирујуће, зар не?

Прегласно, превише тихо!

Тренутак рођења је огромна промена за бебу. Откуцаји срца, ток крви и пригушени звуци одједном се претварају у оштре звукове из спољашњег света. За уши новорођенчета ово је велики изазов. Али и потпуна тишина. Стога, окруживање бебе звуком откуцаја срца или шумом (белим или ружичастим) може имати умирујући ефекат. Ово ће бебу подсетити на сигурност и топлину док је била у мајчиној утроби.

Шумише у спасилачкој мисији

Неке бебе ће се боље смирити на звук откуцаја мајчиног срца, док ће друге мирно заспати слушајући бели шум. Пошто најмања деца имају различите потребе, сваки шумишки медвед производи пет врста звука. Они личе на: шум морских таласа, кише, откуцаје срца, бели шум и ружичасти шум. Испробајте их све и пронађите који је омиљени вашој беби. Чак и ако ваше дете више није новорођенче, још увек можете да уведете ово средство за спавање. Никад није касно да се спријатељите са myHummy Шумише.❤

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *